Sports FAQ
Home / Europe Football

I Srbi za Gotovinu!

herceg_jadran2010-05-10 15:33:39 +0000 #1
23.12.2005 21:47

OBRANA GENERALA Gotovinini odvjetnici iznenađeni tisućama poziva građana, a dokazi stižu čak i iz Srbije

I Srbi za Gotovinu

Autor Davor Ivanković

Pozivu odvjetničkog tima Ante Gotovine, putem Večernjaka upućenu građanima da otvore svoje kućne arhive i pregledaju ih kako bi se prikupilo što više oslobađajućih dokaza o vojničkom profesionalizmu hrvatskog generala, već prvoga dana odazvale su se tisuće ljudi!

Vrijedni dokazi

Od devet sati ujutro razgovarali smo sa stotinama građana, a telefon u našem odvjetničkom uredu potpuno je blokiran tisućama poziva. Osobno sam razgovarao barem sa stotinjak građana kaže Marin Ivanović, član odvjetničkog tima. U njegovu uredu u zagrebačkoj Trnjanskoj ulici 7, iza Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski", nikad nije bilo veće gužve. Osoblje je uvelike iznenađeno neočekivano velikim odzivom građana. Svi nastoje svojim pričama, svjedočenjem, dokumentima, pomoći obrani hrvatskoga generala u Haagu. Već smo uspjeli pribaviti iznimno vrijedne dokaze i dokumente, čak i neke za koje nismo ni mislili ni znali da uopće postoje kaže Ivanović. Objašnjava da su, uz pomoć građana, pribavili vrlo zanimljive zapovijedi, depeše i zapisnike iz vremena neposredno prije i u tijeku trajanja operacije Oluja (početak kolovoza 1995.), a kojima vlast, vojska, policija i krajinski Crveni krst nalažu evakuaciju civilnog stanovništva i formiranje zbjegova. Riječ je, dakle, o potvrdi jedne od glavnih teza Gotovinine obrane, da Gotovina, ostali hrvatski generali i uži hrvatski državni vrh nisu na toliko spominjanom Brijunskom sastanku, nekoliko dana prije početka Oluje, dogovarali "zločinački pothvat".

Pozivi iz Srbije

Tako, naime, glasi ključna točka iz optužnice haaškog tužiteljstva, a kojom Carla del Ponte namjerava dokazati da su prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, uži državni vrh i glavni vojni i policijski zapovjednici, namjeravali Olujom provesti etničko čišćenje Srba koji su na tim prostorima živjeli stoljećima. Posebno smo iznenađeni brojnim pozivima građana srpske nacionalnosti, i onih koji žive u Hrvatskoj i onih koji su izbjegli u Srbiju kaže Ivanović. Dobili smo poziv iz Srbije i čovjek nam je, ne tražeći ništa zauzvrat, rekao da posjeduje originalne depeše krajinskih vlasti, iz kojih se vidi da Vlada RSK tjera svoje sugrađane na formiranje zbjegova i odlazak u Srbiju tvrdi Ivanović i dodaje da je taj, zasad anonimni Srbin, doista i faksirao te depeše.

Rekao je da to čini radi istine te da kao bivši pripadnik vojnih snaga RSK može posvjedočiti da, dok je na terenu bila Gotovinina vojska, nad Srbima nisu počinjeni zločini. To znaju svi krajinski Srbi, a znaju i tko je zločine počinio, kazao je. Nešto slično ponudio je i građanin srpske nacionalnosti iz Donjeg Lapca, a javljaju se i pripadnici krajinskog Crvenog krsta koji također posjeduju zanimljive dokumente i svjedočanstva.

HV štitio civile

Odvjetnicima se javljaju i brojni bivši hrvatski vojnici koji posjeduju fotografije, čak i videozapise iz Oluje. Jedan je pripadnik varaždinskih "Puma", primjerice, fotografijama dokumentirao tijek ratnih operacija njegove postrojbe iz kojih se vidi da pripadnici gardijskih jedinica HV-a nisu iza sebe ostavljali razrušene i spaljene kuće, niti tijela pobijenih srpskih civila. Posebno će vrijedna biti upravo takva svjedočanstva, jer brojni su primjeri da su se zapovjednici gardijskih jedinica brinuli o sigurnosti srpskih civila, što dokazuje da zločini nad srpskim stanovništvom nisu zapovjeđeni, niti organizirani.


PrAvI HrVaT2010-05-10 15:38:14 +0000 #2
no room for this here

Reply

Name:
Content:


Other posts in this category