Sports FAQ
Home / Europe Football

Vijesti

herceg_jadran2010-05-10 13:13:57 +0000 #1
01.12.2005 22:00

Predstojeća suđenja za ratne zločine rezultat i nerada službi:

Hrvatski špijuni dokumentirali tek 30 masovnih zločina Hrvatima!

Autor Zoran KREŠIĆ

MOSTAR - Hrvatske institucije u Bosni i Hercegovini koje su istraživale i dokumentirale masovne ratne zločine nad Hrvatima, ponajviše su odgovorne što taj dio ratne povijesti BiH nije postao optužnicama ili presudama u Haagu. Bošnjačke su obavještajne službe čak 25 puta više dokumentirale slučajeva masovnih zločina od hrvatskih istražitelja, čiji se rad počesto opstruirao od bošnjačkih, ali i neshvatljivim potezima hrvatskih dužnosnika.

Posljednji slučaj Halilović, generala Armije BiH, koji je bio optužen za pokolj u Grabovici i Doljanima, najviše govori tome u prilog. Podaci o 13 ubijenih u Grabovici, umjesto stvarnoga broja 33. okrutno likvidiranih hrvatskih civila, u izrečenoj presudi od suca L. Daquna u Haagu najbolje govori o manjkavim istragama koje su provodili hrvatski istražitelji, počesto pod presudnim utjecajem Zagreba. Iskrivljivanje povijesti i ignoriranje hrvatskih žrtava od ICTY-a, suda, tužiteljstva i njihovih istražitelja u slučaju Grabovice je također neoprostivo. Prema podacima neimenovanog dužnosnika Obavještajne službe BiH, bošnjački su istražitelji u posebnome odjelu za ratne zločine pri ranijoj Agenciji za istraživanje i dokumentaciju, kasnijoj Federalnoj obavještajnoj službi (FOSS-u) i u konačnici Obavještajno sigurnosnoj agenciji (OSA-i) dokumentirali čak 700 slučajeva ratnih zločina, koji su počinjeni od srpskih i hrvatskih postrojba. Istodobno je hrvatski odjel prikupio podatke o tek 30 masovnih zločina nad Hrvatima, uključujući Bugojno, dijelove Hercegovine i središnje Bosne, gdje su bošnjačke postrojbe počinile najviše zlodjela.

S obzirom na stalna pretumbavanja i prestrukturiranja unutar obavještajnih struktura, umjesto dodatnoga angažiranja, hrvatski su istražitelji iz toga odjela ratnih zločina iz nepoznatoga razloga maknuti u druge odjele i na njihova mjesta došli su novi kadrovi koji s tim uopće nisu bili u doticaju. Zbog toga dokumentacija novih slučajeva ide jako sporo a od nalaza ovih istražitelja, uza ostalo će ovisiti, podizanje optužnica pred državnim Sudom BiH, na kojemu će se sada najviše suditi Hrvatima. Neshvatljivo je kako je slučaj Bugojno, gdje su bila odobrena sredstva za otkrivanje nestanka tzv. bugojanske skupine od 21 pripadnika najviših dužnosnika HVO-a, gurnut pod tepih.

Umjesto traženja odgovornosti zašto prvi ljudi OSA-e nisu utrošili novac za traženje grobova Bugojanaca, bila je povedena istraga tko je krtica Večernjaka koji je objavio presliku odluke iz federalnog Ministarstva financija Federacije BiH o namjeni tih sredstava. Hrvatska je pak umjesto do obrani svoju i poziciju Hrvata u BiH, sve dokumente HVO-a poslala u Haag zbog čega se dugoročno izlaže opasnosti plaćanja ratnih odšteta.Reply

Name:
Content:


Other posts in this category